Ιχθύς και συναισθηματικά άτομα : Το συναισθηματικό βασίλειο και τα όριά του - Δηλαδή η έλλειψη ορίων
Μια αναλαμπή για τα μεταβλητά ζώδια γέννησε τις πιο κάτω σκέψεις. Αν παρατηρήσετε ποιητικό χάος, θεωρώ υπόλογο τον Ερμή που βρίσκεται στον Ιχθύ αυτές τις εβδομάδες και δημιουργεί μοτίβα πέραν της κοινής λογικής.
Τα μεταβλητά (Δίδυμοι – Παρθένος – Τοξότη – Ιχθύς) συνδέονται με νοητικές λειτουργίες και προγραμματισμό. Τα ερωτήματα που, σε μένα, φαίνεται να τ’ απασχολούν είναι τα εξής:
Δίδυμοι – Τι και Ποιος;
Παρθένος – Πώς και Πότε;
Τοξότης – Γιατί και Πού;
Ιχθύς – Όλα τα παραπάνω, ταυτόχρονα. Οτιδήποτε, οποτεδήποτε, οπουδήποτε, οιοσδήποτε, όπως-και-να-ναι.
Θυμηθείτε τον (Ιχθύ) Kurt Cobain στο “Come as you are” : "Έλα όπως είσαι, όπως ήσουν, όπως θέλω να είσαι". Αλλά και στο “Smells like teen spirit” : “Oh well, whatever, never mind”
Κάποια χαρακτηριστικά του Ιχθύ
Ο Ιχθύς είναι το ζώδιο που κλείνει τον κύκλο, κουβαλάει την γνώση και τις εμπειρίες των 11 προηγουμένων και προσπαθεί πάσει θυσία να τις ενοποιήσει, παραδίδοντας έπειτα στον Κριό για να κάνει τη νέα αρχή.
Το "πάσει θυσία" ήταν μια καλοδεχούμενη σύμπτωση καθώς ο Ιχθύς έχει την τάση να θυσιάζεται, αλλά και να νιώθει ενοχές. Όταν νιώσει ότι δεν αντέχει ψυχολογικά, ότι θέλει να διαφύγει, έρχονται οι τύψεις για την τροπή σε φυγή. Κάποιες φορές στην επιθυμία του να αισθανθεί και να δώσει αγάπη, ίσως ξέχασε ότι κι ο ίδιος χρειάζεται ν’ αγαπηθεί και τότε μπορεί να γίνει κατσούφης. Το πιθανότερο είναι ότι σύντομα θα το ξεχάσει πάλι, μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή να δώσει ό,τι μπορεί στους άλλους και στο περιβάλλον του.
Εν τω μεταξύ, κάπου στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνο ο Κριός παίρνει την σκυτάλη από τον Ιχθύ, χωρίς να τον αφορά αν το «εν τω μεταξύ» μπορεί/πρέπει να γράφεται έτσι ή αλλιώς (όρα Μπαμπινιώτη) [1] [2]. Θ’ αψηφήσει το δημιουργικό και συναισθηματικό χάος του Ιχθύ και θα προτιμήσει το «εντωμεταξύ». Βιάζεται γιατί θέλει να ξεκινήσει καταστάσεις με ορμή, να φανεί, να επανεκκινήσει με σθένος το αμφιταλαντευόμενο Εγώ που παρέλαβε, αφήνοντας μια εκρηκτική γραμμή ενθουσιασμού και τόλμης στο διάβα του!
Το συναίσθημα και το «χάος»
Στην Αστρολογία το χάος, η τάση φυγής και οι εξαρτήσεις (υλικής ή ψυχικής φύσης) συνδέονται με την παθητική κι αρνητική πλευρά του Ιχθύ. Έχοντας σημαντικό δικό μου πλανήτη εκεί, αυτό μοιάζει να συμβαίνει για τον εξής λόγο: Όλα είναι έντονα τριγύρω. Τα ερεθίσματα είναι πολλά, οι εικόνες, οι λέξεις, οι δράσεις, τα πρόσωπα, ακόμα και τ’ αντικείμενα ή τα έντομα, αποτελούν πηγή συναισθημάτων και συναισθηματικής κριτικής.
Εγώ μπορεί να περπατάω και να δω μια γλάστρα. Για κάποιον είναι μια γλάστρα, σκέτη – νέτη. Για μένα είναι μια γλάστρα που έχει αυτό το περίτεχνο σχέδιο και φιλοξενεί εκείνο το φυτό, που ποιος ξέρει πόσο την φροντίζουν και βασικά… αυτή την γλάστρα, την φαντάζομαι σε έναν δικό μου κήπο, με γατούλες να κοιμούνται δίπλα της και περιστέρια καμία φορά να την κουτσουλάνε. Θα την τάιζα με κομπόστ, άρα η γλάστρα, το φυτό και τα σκουληκάκια που ζουν εκεί μέσα και, τέλος, εγώ θα βιώναμε την πληρότητα και αρμονία!
Παράλληλα, άλλα ερεθίσματα δημιουργούσαν παρεμβολές κατά την διάρκεια του περπατήματος. Ξαφνικά έρχεται μια αόρατη καρφίτσα, σκάει την φούσκα της φαντασίας και πιάνει να σκάσει κι εμένα που δεν θα καταφέρω να κάνω ευτυχισμένη την γλάστρα.
Πρόκειται λοιπόν για μια κατάσταση πλήρης συναισθημάτων και φαντασίας, που συμβαίνει τόσο γρήγορα – όσο διαρκούν τα όνειρα ενώ κοιμόμαστε: Μοιάζουν ολάκερες ώρες, μέρες κάποιες φορές, με πλήρη πλοκή. Όμως… στην πραγματικότητα μπορεί να κρατήσουν κάποια λεπτά ή και δευτερόλεπτα.
Αν σε μια Ιχθυακή ύπαρξη μια γλάστρα είναι δυνατό να προκαλέσει τέτοιο κύμα συναισθηματικό, φανταστείτε τι συμβαίνει με τα ερεθίσματα που προέρχονται από τις ανθρώπινες σχέσεις.
Έτσι καταλήγει ένας άνθρωπος να επινοήσει τρόπους διαφυγής, σαν άμυνα και προστασία από την συναισθηματική πυρπόληση. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η διαφυγή δεν θα είναι τόσο αθώα όσο το να χαθεί κάποιος σε φανταστικούς κόσμους – δικούς του ή των άλλων, που κι αυτό καλό είναι να έχει όρια ώστε να είναι εποικοδομητικό, δημιουργικό για το άτομο.
Κάποιοι άνθρωποι θ’ αναζητήσουν διαφυγή σε καταστάσεις πιθανής εξάρτησης, π.χ. σε αλκοόλ, φάρμακα/ναρκωτικά, έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, ή έννοια. Διαφυγές τέτοιας φύσης θολώνουν το ούτως ή άλλως θολό τοπίο, την αισθητηριακή και νοητική λειτουργία σε σχέση με τα εξωτερικά ερεθίσματα, επιτρέποντας στο εσωτερικό κατά έναν περίεργο τρόπο ν’ απομονωθεί. Θέλω να πω, ένα μοτίβο εξάρτησης μπορεί να δημιουργηθεί ασυνείδητα, σαν ομοιοπαθητική αντιμετώπιση.
Μόλις θυμήθηκα πως ένας φίλος είχε νιώσει πριν κάποια χρόνια ότι θα πάθει εγκεφαλικό από όσα πηγαινοέρχονταν στο κεφάλι του, τις πολλές πιέσεις που είχε, άλλες από εξωτερικούς κι άλλες από εσωτερικούς παράγοντες. Είχε καλέσει τον πατέρα του, έναν απ’ τους πιο σημαίνοντες γυναικολόγους της Ελλάδος, ο οποίος του είπε: «Κατέβασε ένα ποτήρι ουίσκι όσο πιο γρήγορα μπορείς», εξηγώντας ότι το αλκοόλ ανεβάζει την πίεση. Η πίεση του φίλου ήταν ήδη αρκετά υψηλή, όμως θα δημιουργούταν μια ομοιοπαθητική αντίδραση.
Ίσως σκεφτείτε την αυθυποβολή αλλά αποδείχθηκε σωτήριο εκείνη την στιγμή. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος συχνά έχει βρεθεί σ’ ενεργειακή υπερφόρτιση, στην προσπάθειά του ν’ αναμείξει τα πάντα και τους πάντες, ν’ αναμειχθεί ο ίδιος παντού. Και… έχει Ιχθύ Ήλιο και Ερμή.
Για να κατανοήσει ο Ιχθύς χρειάζεται ν’ αφουγκραστεί. Ενώ π.χ. ο Σκορπιός και ο Τοξότης κατανοούν ερευνώντας (ο Σκορπιός ψάχνοντας τρωτά και δυνατά σημεία ανθρώπων και καταστάσεων, ο Τοξότης θέλοντας να επεκτείνει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του), ο Ιχθύς χρειάζεται να βιώσει κάτι για να το μάθει, μεταφράζοντας τα συναισθήματά του.
Όμως, πρέπει να είναι σε θέση να εξηγεί αυτό που νιώθει, να κλείνει το κύκλωμα. Όχι μόνο να νιώθει αβέρτα κι απ’ όλες τις πλευρές. Γιατί ένας Ιχθύς (και οι άνθρωποι που έχουν έντονη ενσυναίσθηση) παίρνει από δω, παίρνει από κει, στο τέλος δεν ξεχωρίζει τι είναι δικό του και τι όχι. Τα όρια είναι ανύπαρκτα.
Μια πρόταση - άσκηση
Μια καλή άσκηση, για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, είναι να κατονομάζουμε αυτό που συμβαίνει, μαθαίνοντας έτσι να βάζουμε όρια στα βιώματα, τις σκέψεις, τις καταστάσεις. Δηλαδή, αν περπατάς στο δρόμο και μια γλάστρα του ανοίξει έναν ολόκληρο κόσμο πιθανοτήτων, κάποιες φορές είναι καλό να παραδεχτείς «Τώρα βλέπω μια γλάστρα». Και να συνεχίσεις να περπατάς, κρατώντας εκτός κάδρου τι σ’ έκανε η γλάστρα να νιώσεις. Πρόσφατα η ίδια έμαθα την άσκηση αυτή και παρατήρησα την ησυχία που μπορεί ν’ αποφέρει.
Το ίδιο ισχύει και για άλλες καθημερινές διεργασίες, ειδικά αν βρεθεί κάποιος να νιώθει πελαγωμένος μέσα στα «θέλω / θέλουν / πρέπει / πώς / τι / γιατί». Να σταματήσουν οι εσωτερικές ανησυχίες, παίρνοντας μια ανάσα και λέγοντας «Τώρα ανασαίνω». Αντί για «Τώρα ανασαίνω. Η αναπνοή αυτή περνάει απ’ τη μύτη, κατεβαίνει στα πνευμόνια μου, ανοίγει ο θώρακας, σηκώνονται οι κλείδες, νιώθω όμορφα κι ευτυχισμένος, η κοιλιά είναι χαρούμενη με τον αέρα, ζήσαμε εμείς καλά και όλα τα όργανά μου ακόμα καλύτερα. Ξέχασα την εκπνοή, αλλά δεν πειράζει γιατί κοίτα πόσα πράγματα παρατήρησα και πόσο όμορφα όλα λειτουργούν». (Βέβαια… είναι εξίσου σημαντική και θαυμαστή η παρατήρηση τέτοιων λειτουργιών, για όσους δεν το κάνουν ήδη.)
Επίσης, αντί του χαόματος και της διαφυγής, είναι καλό να επιλέξουμε συνειδητά ν’ απέχουμε σε ορισμένες περιστάσεις, να μην πληροφορηθούμε και γεμίσουμε επιπλέον ερωτήματα και συναισθήματα που δε μπορούμε να διαχειριστούμε.
Ο επίλογος
Θα κλείσω όλο αυτό με σημαντικά χαρακτηριστικά του Ιχθύ όπως η αγάπη, η ανιδιοτέλεια, η πνευματικότητα, η φαντασία και το παραμύθι, η δημιουργικότητα. Αν ο Υδροχόος (11ο ζώδιο) ενθουσιάζεται με πρωτότυπες ιδέες, ο Ιχθύς συμβάλλει με φαντασία και συναίσθημα, δημιουργώντας νέους κόσμους! Εξού και οι καλές τέχνες είναι μια εκπληκτική μέθοδος έκφρασής του. Μάλιστα, μαζί με τους Παρθένους, μπορούν να γίνουν πολύ καλοί μιμητές - η Παρθένος με την οξυμένη αντίληψη και μεθοδική καταγραφή, ο Ιχθύς με την αφομοίωση συναισθημάτων και εικόνων.
Τέλος – τέλος, αν είστε Ιχθύς (:drumroll:)… δεν είστε απαραίτητα όσο νομίζετε - σορυ, σας ξε-νέρωσα πάνω που το έκλεινα, ε;? Πρέπει να δει κανείς τον γενέθλιο χάρτη στο σύνολο. Ο Albert Einstein είχε τον Ήλιο στους Ιχθύς, όμως πολλοί και σημαντικοί πλανήτες βρίσκονταν στον Κριό την ημέρα της γέννησής του, κάνοντας τον έτσι περισσότερο Κριό. Χρησιμοποίησε την φαντασία του στην επιστήμη και Φυσική, και είδε πέρα από στενά όρια.
Αντίστοιχα, κι αντιστρόφως ανάλογα, ένας Ήλιος Κριός μπορεί να συνοδεύεται από προσωπικούς πλανήτες στον Ιχθύ, άρα και να εκφράζεται σαν Ιχθύς. Παράδειγμα, ο Elton John. Ή ένας Ήλιος Υδροχόος να κάνει παρέα σ’ έναν χάρτη με τον Ερμή και τον Δία στον Ιχθύ, όπως ο Charles Darwin (ο Δίας είναι ο παραδοσιακός κυβερνήτης του Ιχθύ και ιδιαίτερα σημαντικός στην περίπτωση του Δαρβίνου).
Σημείωση: Τον γενέθλιο χάρτη και τις πλανητικές θέσεις σας μπορείτε ν’ ανακαλύψετε εδώ, στην ιστοσελίδα του δασκάλου μου, Χρήστου Άρχου https://christosarchos.gr/astrologikos-chartis/
Βιβλιογραφία / πηγές
1. http://www.mech.ntua.gr/files/announcements/2012/10/19564.pdf - Ναι, έπρεπε να θυμηθώ αν είναι «όρε» ή «όρα»
2. Άρθρο του Γ. Μπαμπινιώτη https://www.tovima.gr/2008/11/24/opinions/mia-i-dyo-lekseis-idoy-to-dilimma/ - Το «εν τω μεταξύ» έχει αγχώσει τελευταία τον Αιγόκερω Ήλιο μου
3. Καμία άλλη. Το κείμενο κι οι εικόνες, πλην του γραφικού για τον Ιχθύ, είναι 100% δημιούργημα όσων έχω διαβάσει και αφουγκραστεί.
Comments