Καθώς ο Ήλιος "πέθανε για να ξαναγεννηθεί", με την μεγαλύτερη νύχτα της χρονιάς να υποδέχεται το σταδιακό μεγάλωμα της μέρας, ας είναι αυτή η πρώτη μου ανάρτηση!
Μια μέρα γιορτινή για τόσους πολιτισμούς, αρχαίους και μη, και η αρχή του αγαπημένου Χειμώνα για πολλούς.
Αστρολογικά αυτή είναι η στιγμή που ο Ήλιος μπαίνει στον Αιγόκερω, όντας στην μηδενική μοίρα. Τα λεγόμενα Παρορμητικά ζώδια είναι που σημειοδοτούν τις αρχές των εποχών: ο Αιγόκερως τον χειμώνα με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, ο Κριός την άνοιξη με την Εαρινή Ισημερία, ο Καρκίνος το καλοκαίρι με το Θερινό Ηλιοστάσιο και ο Ζυγός το γλυκό και μελαγχολικό φθινόπωρο, με την Φθινοπωρινή Ισημερία.
Αστρονομικά και πρακτικά είναι η στιγμή όπου ο Ήλιος βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείου του ουρανού, για το Βόρειο Ημισφαίριο. Στο Νότιο αυτή τη στιγμή έχουν το θερινό ηλιοστάσιο.
Αυτή τη μέρα η Κλεοπάτρα έφτιαχνε τα δικά της μελομακάρονα για να γιορτάσει το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Η διαδικασία-τελετουργία έπαιρνε κάπου 4 ώρες, με μόνο το ανακάτεμα του λαδιού με την ζάχαρη να διαρκεί περί των 40 λεπτών! Έπρεπε να γίνει απαλά και με σπειροειδείς κινήσεις, ενώ ταυτόχρονα λέγονταν έπαινοι προς τα όσα προσφέρει η ελιά στους ανθρώπους. Το είχα δοκιμάσει 2 χρονιές και σίγουρα τα χέρια μου ήταν απίστευτα απαλά για τις επόμενες μέρες - το τέλειο peeling! Μικρά, μαγικά μηνύματα ευχών και αγάπης για όσους γευτούν τα μελομακάρονα μέσα σε ένα βάζο μέλι, να περιμένουν την στιγμή που θα μπουν στο κατσαρολάκι να γίνουν σιρόπι.
Κατά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχαν τα Σατουρνάλια (Saturnalia), μια γιορτή προς τιμήν του θεού Κρόνου και της κυβέρνησής του πριν ο υιος Δίας πάρει την σκυτάλη. Ο Κρόνος, κυβερνήτης του Αιγόκερω, ήταν συνδεδεμένος για τους Ρωμαίους με την Χρυσή Εποχή που ο άνθρωπος ανακάλυψε την αγροτική ζωή κι η γη έδινε απλόχερα τα δώρα της.
Συσσίτια, ανταλλαγή δώρων και ξέφρενοι εορτασμοί, αρκετές φορές με κάπως οργιώδη χαρακτήρα. Όλοι οι άνθρωποι - δούλοι και αφέντες - ήταν ισάξιοι όσο κρατούσαν οι εορτασμοί.
Στην αρχαία Ελλάδα είχαν εορτασμούς για την γέννηση του θεού Διονύσου αλλά και προς τιμήν του θεού Απόλλωνα (τα Γαλάξια) που άλλωστε συσχετιζόταν με τον Ήλιο.
Σε κάθε περίπτωση αυτή η μέρα συμβολίζει την πνευματική αναγέννηση. Ο άνθρωπος ξεκινά, με μεθοδικότητα και δύναμη ν' αναπτύσσεται, να βάζει στόχους και να δημιουργεί. Την Άνοιξη με την Εαρινή Ισημερία θα έρθει η στιγμή που θα δει όλες τις προσπάθειες, γνώσεις και σοφία, ν' αποδίδουν καρπούς - όπως η Φύση γεμίζει με καρπούς.
Ας είναι έτσι για όλους τους ανθρώπους. κάθε προσπάθεια, κάθε επιθυμία, ξεκίνημα και στόχο! Όπως ο Ήλιος θα φωτίζει για όλο και περισσότερα λεπτά της μέρας, έτσι να φωτίζει τις ψυχές, το νου, την φυσική μας υπόσταση, κι εμείς να το αντανακλούμε στο περιβάλλον και καθένα τριγύρω μας.
Comments