Ο Πλούτωνας στον… αέρα του Υδροχόου και οι επιτυχείς αέρινοι συγχρονισμοί!
Σαν αφιέρωμα στον Πλούτωνα στον Υδροχόο, στις 19 Νοεμβρίου 2024 η Δανία επέβαλλε τον φόρο εκπομπών μεθανίου, κοινώς… «φόρος πορδής» για αγελάδες και γουρούνια. Τον φόρο αυτό θα ξεκινήσουν να καταβάλλουν οι Δανοί κτηνοτρόφοι από το 2030. Το σχέδιο εισήχθη τον Ιούνιο, όμως οριστικοποιήθηκε απ’ όλες τις ημέρες του χρόνου στις 18 Νοεμβρίου, μια ημέρα πριν ο Πλούτωνας μπει στο ΑΕΡΙΝΟ ζώδιο (🤭) οριστικά κι αυτός, για τα επόμενα είκοσι έτη περίπου.
«Πιστός» στα ραντεβού του και στις περσινές πιθανολογίες/προβλέψεις μου καθώς έκανα έρευνα για τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω και τον Υδροχόο (άρθρο εδώ).
Σαφώς, ένας τέτοιος φόρος ανεβάζει άμεσα στην τιμή για τον καταναλωτή. Έτσι, το κρέας θα γίνει είδος πολυτελείας, αφού αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να συνεχίσουν και θα μικρύνει η προσφορά παράλληλα με την ζήτηση.
Μέχρι να φτάσει το 2030, και στην Δανία να ισχύει ο φόρος κανονικά, αναμενόμενο είναι κι άλλες χώρες να έχουν ανακοινώσει παρόμοια/ίδια μέτρα.
Μια μικρή αναδρομή, περί κλιματικής-αλλαγής-conscious διατροφικών επιλογών:
Νοέμβριος και Δεκέμβριος του 2022, είχε ξεκινήσει ελαφρά η συζήτηση περί βρώσιμων εντόμων.
Μάρτιος του 2023, η πρώτη είσοδος του Πλούτωνα στον Υδροχόο, η συζήτηση για αλεύρι εντόμων (ακρίδες, κατσαρίδες - γιαμ γιαμ) κοσκινίζεται και απλώνεται ολόγυρα.
Ιανουάριος του 2024, δεύτερη είσοδος του Πλούτωνα, η Ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε το αίτημα της Nutrinsect για πώληση ακριδο-άλευρου, για ανθρώπινη χρήση.
19 Νοεμβρίου 2024, η τρίτη και φαρμακερή είσοδος του Πλούτωνα στον Υδροχόο - η Δανία είναι η 1η χώρα που οριστικοποιεί τον φόρο για τις εκπομπές μεθανίου των κοπαδιών, δηλαδή τις «περιβαλλοντικά επιβλαβείς» κλανιές του.
Στα παραπάνω προσθέστε την έρευνα, πρόοδο και ανάπτυξη της παραγωγής τεχνητού κρέατος. Γιαμ γιαμ ξανά. 🤢
Ο Πλούτωνας, εξαιτίας των αναδρομών του, έχει περάσει αρκετές φορές το κατώφλι του Υδροχόου, εξού και οι παραπάνω χρονικές αναφορές. Για τα πρακτικά όμως, με ηλιοκεντρική προσέγγιση ο Πλούτωνας μπήκε κανονικότατα στον Υδροχόο στις 22 Ιανουαρίου 2024. Στο ηλιοκεντρικό σύστημα δεν υπάρχουν αναδρομές κλπ, οπότε μπορούμε να έχουμε κατά νου αυτή την ημερομηνία (εγώ δηλαδή, σε περίπτωση που την χρειαστώ για κάποια μελέτη).
Πίσω στο θέμα των αερίων, αναζητώντας πληροφορίες έπεσα στο όνομα του Jeff Bezos και πώς έχει χρηματοδοτήσει πολλές μελέτες, «κάνοντας μεγάλο έργο» προκειμένου να βρεθούν –και κυρίως να εισαχθούν- οι λύσεις που χρειάζονται για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Ο Jeff Bezos έχει την Amazon, για όσους δεν γνωρίζουν. Θα σας πω πρώτον, προτιμήστε ν’ αγοράσετε από αλλού αν είναι δυνατόν τ’ οτιδήποτε ψάχνετε, όχι από την amazon (αυτός είναι ακτιβισμός). Δεύτερον, η amazon και γενικώς εταιρείες κολοσσοί που σχετίζονται με την τεχνολογία ή λειτουργούν μέσω αυτής (google, ΑΙ, κρυπτονομίσματα, κλπ κλπ κλπ) ρυπαίνουν τόσο απίστευτα, απίστευτα, απίστευτα πολύ το περιβάλλον με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που πραγματικά – τι να πουν και οι όποιες κλανιές βοοειδών. Σε παρόμοιο πνεύμα διαβάστε εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο, στ’ αγγλικά.
Κι επειδή ανέφερα την Amazon, ο αληθινός Αμαζόνιος είναι σημαντικός δείκτης και ισορροπιστής σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Ο Αμαζόνιος αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα καταστροφής εξαιτίας της εκτεταμένης καλλιέργειας σόγιας, παρά λόγω της κτηνοτροφίας.
Κι επειδή ανέφερα σόγια και κτηνοτροφία.. Υπήρξα στο παρελθόν χορτοφάγος για πολλά χρόνια. Όσοι γνωστοί μου είναι χορτοφάγοι έχουν ένα κοινό: τις έντονες και συχνές εκπομπές μεθανίου. Αλλά δεν είναι επί του παρόντος αυτό το ζήτημα.
Πριν κάποια χρόνια, αρακολουθούσα μανιωδώς βίντεο του Agrotorama στο youtube, από έναν ιδιαίτερα ευγενή άνθρωπο. Δυστυχώς δεν ανεβάζει πια βίντεο, κι έχασα αυτή την υπέροχη πηγή γνώσης, με θέματα αγροτικά, κτηνοτροφικά, ακόμα και πολιτισμικά, έθιμα κλπ. Θυμάμαι να εξηγούν πώς λειτουργεί η μετακινούμενη κτηνοτροφία και πόσο απαραίτητη είναι για την Ελλάδα ως τόπο. Πώς τα κατσίκια και τα πρόβατα μπορούν να δώσουν ζωή στην γη, στο χώμα, ενώ ταυτόχρονα παίρνουν θρεπτικά συστατικά από βότανα και άγρια χόρτα. Τότε ήμουν χορτοφάγος και οι περιηγήσεις εκείνου του ανθρώπου χτυπούσαν κάθε βουκολική χορδή.
Παρεμπιπτόντως, για το 2030 όπου οι Δανοί κτηνοτρόφοι θα καλούνται να καταβάλλουν πρόστιμο, η διάθεση και κατανάλωση βρώσιμων εντόμων υπολογίζεται επίσης να έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2024 (από $1,5δις σε $3δις…).
Επίλογος
Το θέμα της διατροφής δεν είναι στα φόρτε του Υδροχόου, ούτε έχει κάποια ιδιαίτερα θερμή και συναισθηματική σχέση με το φαγητό, όπως θα έκανε ο Ταύρος ας πούμε. Έχω ακούσει πολλές φορές από στόματα «αχ μωρέ, τι καλά να υπήρχε ένα χάπι που θα με κάλυπτε πλήρως! Να μην χρειάζεται να μαγειρέψω, να σκεφτώ αυτά που χρειάζομαι και πώς θα τα πάρω, να φάω και να πρέπει να χωνέψω».
Η ιδέα «τεχνητό κρέας», εντομοφαγία (να ξέρετε, δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες για τις επιπτώσεις κατά την ανθρώπινη κατανάλωση, ιδιαίτερα μακροχρόνιες) και τα παντός τύπου συμπληρώματα και super foods, αργότερα προφανώς με άκρως συνθετική μορφή, είναι αρκετά ταιριαστά με την Εποχή του Υδροχόου.
Εγώ δεν θα πάρω, ευχαριστώ.
Πηγές:
Εις την ελληνικήν: https://www.parapolitika.gr/diethni/article/1483911/pagosmia-protia-tis-danias-forologei-ta-aeria-ton-ageladon-gia-tin-katapolemisi-tis-klimatikis-allagis/
Ιταλία και αλεύρι γρύλλου/ακρίδας: https://www.foodprocessing.com/ingredients/fibers-flours-grains-rice/news/33036152/italian-government-approves-cricket-flour-for-foods
26 Ιουνίου Δανία: https://www.euronews.com/my-europe/2024/06/26/denmark-cow-and-pig-burp-tax-to-be-rolled-out-in-2025
Αγροτόραμα, ενδεικτικό βίντεο χωρίς να είναι απαραίτητα το «καλύτερο»: https://www.youtube.com/watch?v=6MITIbEhU7s
Comments