top of page

Τα Τέσσερα Στοιχεία σε ένα ωροσκόπιο και η επιρροή τους στην υγεία


Σύνθεση από 4 φωτογραφίες, αντιπροσωπευτικές για τα 4 στοιχεία της Φύσης. Πάνω αριστερά το κέντρο μιας πύρινης εστίας τραβηγμένο νύχτα, με χρώματα μαύρα και έντονα κίτρινα-χρυσά. Πάνω δεξιά πράσινο άγριο γρασίδι, με πολλά χαμομηλάκια, δίπλα ακριβώς σε μια πέτρινη μάντρα.  Κάτω αριστερά, μια λιμνούλα καλυμμένη η μισή από σπηλιά, με χρώματα γαλάζια και μπλε. Κάτω δεξιά, παχύ λευκό σύννεφο με έντονο σχήμα, σαν βαμβάκι, με φόντο έναν καταγάλανο ουρανό.

Ιπποκράτης «Ο γιατρός που δεν γνωρίζει αστρολογία, δεν έχει δικαίωμα να ασκεί την ιατρική και να λέγεται γιατρός… Μόνο ένας μωρός θα θεράπευε ασθενείς χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτεί το ωροσκόπιό τους»

Γαληνός «Ιατρός που αγνοεί την Αστρολογία δε διαφέρει του δολοφόνου»


Η Θερμότητα είναι ενέργεια και ζωτικότητα, κινητοποιεί αλλά και ξηραίνει. Με την δαπάνη της ενέργειας, μέσω της εκτόνωσης έρχεται η ανάγκη για Κρύο - επιβράδυνση, συντήρηση, ψύξη και χαλάρωση. Καθώς ένα σώμα, ένας οργανισμός ή μια κατάσταση, περνάει το στάδιο της ψύξης με τους παλμούς να χαμηλώνουν, η Υγρασία θα βγει στην επιφάνεια κάνοντας το σώμα μαλακότερο και τα όρια λιγότερο διακριτά. Η Ξηρότητα, ως αντίθετο της υγρασίας, έρχεται στο τέλος και διαμορφώνει και πάλι τα όρια, επιβάλλοντας την διατήρηση της φόρμας. Αυτή είναι μια διαδικασία που απαντάται παντού στη Φύση, στον μακρόκοσμο-μικρόκοσμο, εξωτερικά-εσωτερικά, με πρωταγωνιστές τα Τέσσερα Στοιχεία – Φωτιά, Νερό, Αέρα και Γη.


Στο Θιβέτ και σε άλλους πολιτισμούς υπάρχουν τα «στούπας», κατασκευές που συμβολίζουν τη δημιουργία και αποτελούνται από ένα μεγάλο κύβο ή τραπεζοειδές (Γη), έναν ημισφαιρικό θόλο πάνω του (Νερό) και μια κωνοειδή και ελικοειδή κατασκευή (Φωτιά). Στην κορυφή υπάρχει ένας λωτός και μια ημισέληνος (Αέρας) με μια σφαίρα ακουμπισμένη πάνω της ως σύμβολο του Αιθέρα που για τους Θιβετανούς ήταν η πρωταρχική πηγή των πάντων.

Παρομοίως σε πολλούς πολιτισμούς, ειδικά στον αρχαιοελληνικό, πολλοί ήταν οι φιλόσοφοι που ασχολήθηκαν με τον Αιθέρα. Ο Αριστοτέλης τον ορίζει ως την πεμπτουσία του Σύμπαντος που μαζί με τα άλλα 4 στοιχεία αποτελούν την ύλη, με τον Αιθέρα να είναι η γενεσιουργός αιτία και κόλλα μαζί, ενώ στην Ακαδημία του Πλάτωνα συμβολιζόταν ως δωδεκάεδρο. Η επιστημονική κοινότητα δε τον ορίζει ως το ρευστό του κενού, υπεύθυνο για την δημιουργία της ύλης και διάδοσης του φωτός.

Σε αστρολογικούς χάρτες δεν γνωρίζω προσωπικά πού μπορεί ν’ ανιχνευθεί κι αν ξέρετε παρακαλώ να μ’ ενημερώσετε, ενώ θα φαντάζομαι ότι αποτελεί την κρυμμένη δυνατότητα του χάρτη να επιβληθεί στα άλλα 4 στοιχεία.


Όμως θ’ αφήσω τα περί Ανέμων και Υδάτων, και θα επικεντρωθώ στα τέσσερα στοιχεία: Φωτιά, Γη, Αέρας και Νερό.

Η ύπαρξη και ισορροπία των Τεσσάρων Στοιχείων σε έναν χάρτη είναι υψίστης σημασίας. Η απουσία ενός ή παραπάνω στοιχείων, καθώς και μια ενδεχόμενη υπερβολή, θα επηρεάσουν έντονα την προσωπικότητα, την ψυχολογία και τη φυσική υγεία του ατόμου. Η σωστή διαχείριση και τροφοδοσία του οργανισμού σύμφωνα με την στοιχειακή ανάλυση συντελεί στην πρόληψη ασθενειών και την καλύτερη λειτουργία ολιστικά.


Η σημασία της παρατήρησης των στοιχείων φαίνεται σε αρκετές εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους, όπως ανατολικές και αγιουρβεδικές πρακτικές. Κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση αστρολόγοι όπως ο William Lilly, ο Culpepper, ο Ramesey και άλλοι, παρατηρούσαν με μεγάλη προσοχή την ισορροπία των στοιχείων ώστε να βοηθήσουν τον πελάτη/ασθενή τους με συμβουλές διατροφής και καθημερινότητας, βότανα και άλλες θεραπείες συχνά περίεργες όπως η αφαίμαξη (trivia: έχετε δοκιμάσει "κοφτές βεντούζες"; Κι αυτές αφαίμαξη κάνουν. Προσωπικά τις γεύτηκα από αγαπημένη θεραπεύτρια, προκειμένου να μαλακώσουν οι μύες κι ήταν μοναδική εμπειρία. Πονάει αλλά καθείς με τις ανοχές του.)


Η μεσαιωνική-αναγεννησιακή θεωρία των τεσσάρων χυμών (κίτρινη χολή, αίμα, φλέγμα και μαύρη χολή) σχετίστηκε με τα τέσσερα στοιχεία. Όταν οι τέσσερεις αυτοί χυμοί είναι σε σωστή αναλογία δίνουν μια υγιή και ισορροπημένη προσωπικότητα. Η επικράτηση ενός, κάτι που είναι η γενική πραγματικότητα, επηρεάζει την σωματική αντοχή και υγεία του ατόμου, τα φυσικά χαρακτηριστικά, το δέρμα και την ιδιοσυγκρασία.

​✦ Χαρακτηριστικά για το κάθε στοιχείο ως προς θέματα υγείας

✦ Τα στοιχεία στον αστρολογικό χάρτη

​✦ Τι προκαλεί η έλλειψη ή η υπερβολή ενός στοιχείου;

✦ Επίλογος


Χαρακτηριστικά για το κάθε στοιχείο ως προς θέματα υγείας


Φωτογραφία πύρινης εστίας που άναψαν άνθρωποι για να ψήσουν το βράδυ σε παραλιά. Στο κέντρο της "θράκας" βλέπουμε ένα κλαδί να έχει αρπάξει.

Φωτιά – Θερμή και ξηρή – Κίτρινη χολή

Η τεράστια επιθυμία για ενέργεια, το πάθος, η αγάπη για πρωτοβουλία, δημιουργία και επίδειξη. Δίνει γρήγορο μεταβολισμό στο άτομο, έχει πολλή ενέργεια αλλά της λείπει η ιδιότητα της ένωσης, μένοντας εστιασμένη σε συγκεκριμένα σημεία όπως κάνουν οι φλεγμονές. Οι «χολερικοί» άνθρωποι είναι υπερδραστήριοι, έχουν δυνατή φωνή, διεκδικούν.

Η Φωτιά/Χολή αραιώνει το αίμα ώστε να μπορεί να κυκλοφορήσει και στα πιο λεπτά αγγεία, δημιουργεί ιστούς, αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη και καθαρίζει τα εντόσθια και έντερα, ενώ συνδέεται με την καρδιά. Συμμετέχει, μαζί με τον Αέρα, στην διαδικασία της πέψης και δίνει καλό μεταβολισμό.


Νερό – Κρύο και υγρό – Φλέγμα

Το αντίθετο της Φωτιάς.

Τα συναισθήματα, η συμπόνοια, η διαίσθηση και ενσυναίσθηση. Το Νερό έχει ροή, στερείται μορφής και η υπερβολή του επιφέρει λύπη ή και απάθεια ως αυτοάμυνα, ενώ τα έντονα συναισθήματα συχνά οδηγούν σε έλλειψη δράσης, αφού αν δεν υπάρχει σωστή ροή προκαλείται προσκόλληση.

Οι φλεγματικοί άνθρωποι διακρίνονται από παθητικότητα, χλωμό δέρμα, απαλή φωνή και συστολές.

Νερό που κατεβαίνει σε ρεματιά. Σε αυτό το σημείο υπάρχει ένας βράχος και δημιουργείται ένας μικρούλης καταρράκτης, με το νερό ν' απλώνεται πάνω του  και μετά να μαζεύεται σαν αφρός κάτω από τον βράχο.

Σχετίζεται με το ενδοκρινολογικό σύστημα και τις ορμόνες, το λεμφικό και την αποτοξινωτική δύναμη του σώματος.

Το νερό έχει εξαγνιστική και θεραπευτική δύναμη και δεν είναι τυχαίο που μεγάλοι φυσικοί θεραπευτές έχουν έντονο αυτό το στοιχείο. Αντιθέτως οι περισσότεροι Νομπελ-ίστες έχουν έξαρση στον Αέρα. Είναι το σημαντικότερο στοιχείο για την θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας, αφού προϋποθέτει την κατανόηση και βίωμα του πόνου.


Αέρας – Θερμός και υγρός – Αίμα

Η εύκολη προσαρμογή σε νέες ιδέες, αντίληψη και ευρύτερη οπτική. Η λογική, η λεκτική έκφραση, η ικανότητα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, δημιουργίας σχέσεων και γνωριμιών.

Ο Αέρας δίνει ενέργεια που ενώνει, σε αντίθεση με τη φωτιά, αλλά και κινητοποίηση. Έτσι, οι αιματώδεις άνθρωποι είναι κοινωνικοί. Ο Αέρας σχετίζεται με το νευρικό σύστημα, ενώ με την αιματώδη ιδιότητά του επεκτείνεται, ταξιδεύει σε όλα τα μέρη του οργανισμού, ανταλλάσσει πληροφορίες και ουσίες, εισάγει και κατανείμει θρεπτικά στοιχεία, βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών. Όπως κι η φωτιά, προσδίδει καλό μεταβολισμό.


Γη – Κρύα και ξηρή – Μαύρη χολή

Ο ρεαλισμός, η ύλη, η μορφή. Πειθαρχία, υπομονή, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα.

Το αντίθετο του χαρούμενου Αέρα – αίματος είναι η «μελαγχολική» Γη και είναι ένα στοιχείο που χρήζει προσοχής. Γειωμένη, βαθιά αλλά και κατά κάποιο τρόπο χαμηλής συχνότητας ενέργεια που δεν έχει ενωτικό χαρακτήρα. Ακαμψία και ξεροκεφαλιά. Οι «μελαγχολικοί» άνθρωποι μπορεί να έχουν λακωνική συμπεριφορά, σοβαρότητα, χλωμό δέρμα. Η Γη δίνει μεγαλύτερη τάση προς κατάθλιψη σε σχέση με το Νερό αφού το άτομο συχνά θέλει να κλειστεί στον εαυτό του και δεν εκφράζεται συναισθηματικά.

Η Γη/Μαύρη χολή επίσης συμβάλλει στην διαδικασία της πέψης καθώς με την επιβραδυντική της ιδιότητα επιτρέπει την επαρκή παραμονή της τροφής ώστε ν’ αφομοιωθεί σωστά. Σχετίζεται με τα μαλλιά, τα κόκκαλα, τα νύχια λόγω της σύνδεσής της με τον Κρόνο. Αποθηκεύεται στην σπλήνα απ’ όπου στέλνει το σήμα της πείνας στο στομάχι όταν πια το σώμα έχει γίνει αρκετά ξηρό και κρύο.



Σ’ έναν αστρολογικό χάρτη

Τα στοιχεία με έντονη έμφαση στον γενέθλιο χάρτη και το στοιχείο του ωροσκόπου δείχνουν τις κύριες ενέργειες και ιδιότητες στις οποίες είμαστε συντονισμένοι συνειδητά. Μεγάλη σημασία έχει το στοιχείο του κυβερνήτη του ωροσκόπου το οποίο χρωματίζει ακόμα περισσότερο τον άνθρωπο.

Συχνά παρατηρείται η ύπαρξη παραπάνω του ενός πλανήτη στο Ηλιακό ζώδιο, ειδικά αφού ο Ερμής σχηματίζει τόξο έως και 28ο με τον Ήλιο, ενώ η Αφροδίτη απέχει το μέγιστο 48ο. Στην περίπτωση αυτή, όπου ο Ήλιος συνυπάρχει ζωδιακά με άλλους πλανήτες, το στοιχείο στο οποίο βρίσκεται ο κυβερνήτης τους «διαχέεται». Παρόμοια επίδραση έχει η πολυαστρία, ειδικά εφόσον περιλαμβάνει προσωπικό πλανήτη, ευρισκόμενη σε γωνιώδη οίκο (1-4-7-10) ή περιλαμβάνοντας τον κυβερνήτη του ωροσκόπου/Ηλίου, κλπ.

Αν π.χ. ο Ήλιος, η Αφροδίτη κι ο Ερμής ή οποιοσδήποτε άλλος πλανήτης σε έναν χάρτη βρίσκονται στον Κριό, θα κοιτάξουμε πού είναι ο Άρης. Με έναν Άρη στους Διδύμους θα υπάρχει έντονη επιρροή εν τέλει από το στοιχείο του Αέρα, τόσο σε θέμα προσωπικότητας και ψυχολογίας, όσο και σε θέματα υγείας.


Καθώς το ζώδιο του Ήλιου συνδέεται με τον βασικότερο συντονισμό του ανθρώπου, εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη ανάγκη ανεφοδιασμού, η ενέργεια που διαρκώς σπαταλάμε και χρειάζεται «φόρτιση» ώστε να παραμείνουμε ζωντανοί. Έτσι έχουμε τον Ήλιο στα τέσσερα στοιχεία:

Φωτιά (Κριός, Λέων, Τοξότης) – Επωφελούνται από την άμεση φωτοσύνθεση J, δηλαδή την έκθεσή τους στον Ήλιο, ιδανικά σε ύπαιθρο. Έχουν ανάγκη να παραμένουν σωματικά δραστήριοι ώστε να εκτονώνονται. Μια βαριά ασθένεια ή ένα ατύχημα θα δυσχεράνει την δραστηριότητα με σοβαρές ψυχοσωματικές συνέπειες.

Γη (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) – Η ακατανίκητη επιθυμία να κυλιστεί κανείς σαν γουρουνάκι στη λάσπη. Ξέρω, πολλοί δεν θέλουν αυτό ούτε να τ’ ονειρευτούν καθώς θα ζουν έναν εφιάλτη ειδικά αν πρόκειται για θέσεις στην Παρθένο, όμως τα ζώδια της Γης έχουν πραγματικά ανάγκη την…γείωση. Γυμνά πέλματα στο έδαφος, ενατενισμός και απόλαυση ενός δάσους με κάθε μία αίσθηση ενεργή, αγκαλιές μ’ ένα δέντρο πράγμα που ειλικρινά είναι τόσο καθησυχαστικό για αυτόν εδώ τον Ήλιο στον Αιγόκερω. Η επαφή με το φαγητό και η μαγειρική είναι ακόμα ένας τρόπος γείωσης. Γενικώς, αφή.

Αέρας (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος) – Καθαρός αέρας κι οξυγόνο, κάτι που θα δυσκολευτεί να βρει ένα Αέρινο ζώδιο στο αστικό τοπίο. Μέχρι λοιπόν να καταφέρει να πετάξει σε ένα προσφιλές για τα πνευμόνια βουνό μπορεί ν’ αερίζει τον χώρο που ζει και, γιατί όχι, να χρησιμοποιεί κατάλληλα αιθέρια έλαια.

Νερό (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες) – Οποιαδήποτε επαφή με το υδάτινο στοιχείο θα βοηθήσει, ιδανικά η θάλασσα, μια λίμνη, ένα ποτάμι. Για τους αγαπημένους Σκορπιούς ένα ταξίδι στον Αχέρωντα, στις πύλες του Άδη-Πλούτωνα και ευχαρίστως θα τους ακολουθήσω. Τα σπα και ιαματικά λουτρά είναι εξαιρετικά και ακόμα πιο προληπτικά για ασθένειες, αλλά κι η όποια επαφή με υγρό θα ηρεμήσει το σύστημα.



Τι προκαλεί η έλλειψη ή η υπερβολή ενός στοιχείου;

Να επισημανθεί ότι η θέση πολλών προσωπικών πλανητών (Ήλιος, Σελήνη, Ερμής, Αφροδίτη, Άρης και τα σημεία Ωροσκόπου και Μεσουρανήματος) σε κάποιο στοιχείο δείχνουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας, τις όποιες τάσεις ανισορροπίας και εν τέλει α-σθενείας.


ΦΩΤΙΑ

Υπερβολή

Το άτομο είναι τόσο απασχολημένο, ανήσυχο και δραστήριο, ώστε αντιλαμβάνεται το πρόβλημα όταν είναι μάλλον αργά, άρα και η διόρθωση/ίαση δυσχεραίνεται. Η υπερβολή της φωτιάς εκδηλώνεται ως εξάντληση του οργανισμού, το γνωστό εις την αγγλικήν “burnout”. Το άτομο έτσι γίνεται επιρρεπές σε τραυματισμούς ενώ τα όργανα ίσως υποστούν βλάβες λόγω κόπωσης και διαρκούς πίεσης.

Η υπερβολική φωτιά σημαίνει και μεγαλύτερη τάση για φλεγμονές, ενώ μπορεί να φέρει γρήγορη ανάπτυξη/εξάπλωση μιας ασθένειας ειδικά αν οι πλανήτες σ’ αυτό το στοιχείο έχουν τέτοιο χαρακτήρα, π.χ. ο Δίας.

Ένα άτομο με πολύ πυρ είναι καλό να θυμάται ότι πρέπει να ξεκουράζεται, ν’ αποφεύγει έντονα καυτερές τροφές και να φροντίζει να έχει στην καθημερινότητά του φαγητά και πρακτικές που δροσίζουν το σώμα και τον οργανισμό του.


Έλλειψη

Πιθανώς έλλειψη εμψύχωσης και αυτοπεποίθησης, ενώ η πέψη παρουσιάζει προβλήματα. Με την πύρινη ενέργεια το γαστρεντερικό λειτουργεί αποτελεσματικά. Αν μάλιστα το γήινο στοιχείο ταυτόχρονα είναι ανεπαρκές, τα διατροφικά θέματα χρήζουν προσοχής αφού λείπει η δύναμη για επεξεργασία βαριών και συμπυκνωμένων τροφών.

Η έλλειψη αυτή εξισορροπείται με την ενεργοποίηση της πύρινης ενέργειας μέσω δυναμικής σωματικής άσκησης, έντονες και ρυθμικές αναπνευστικές ασκήσεις (π.χ. της γιόγκα η ουτζάι – Ujjayi, ακόμα περισσότερο όμως η «Αναπνοή της Φωτιάς» Καπαλαμπάτι – kapalabhati) και τέλος μέσω διατροφικών ρυθμίσεων.


Ασθένειες σχετιζόμενες με τη φωτιά: φλεγονές, πυρετός, έκζεμα, υπερδραστήρια όργανα π.χ. υπερθυρεοειδισμός


Tip: Με την φωτιά είναι κρίσιμο να ελεγχθεί η κατάσταση του Ηλίου και του Άρη, οι 2 πλανήτες της «πύρινης τριπλότητας». Αν βρίσκονται σε καλή κατάσταση από άποψη ζωδιακή, οικοθεσίας, όψεων είναι ικανοί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της πύρινης ενέργειας.


ΓΗ

Υπερβολή

Δίνει νεανική επιδερμίδα με υγιή τόνο. Ίσως λείπουν απ’ το άτομο τα ιδεώδη, η έμπνευση κι η φαντασία, έχει εμμονές ως προς το αποτέλεσμα των πράξεών του και γίνεται στενόμυαλο. Η υπερβολή του γήινου στοιχείου κάνει συχνά έντονη την αγάπη για το φαγητό, σε σημείο προσκόλλησης και για κάλυψη συναισθηματικών αναγκών. Η έντονη «μελαγχολική» φύση κάνει το άτομο ίσως πιο δυσκίνητο και αργό. Δεν τους ενδιαφέρει απαραίτητα η σωματική άσκηση που είναι πάντα σημαντική για ισορροπία.


Έλλειψη

Το άτομο νιώθει ότι «αιωρείται», δεν είναι συντονισμένο με το φυσικό κόσμο και το σώμα του, αγνοεί πιθανώς τη σημασία της επιβίωσης, του φαγητού και των πρακτικών ζητημάτων. Συχνά ξεχνάει να φάει ή να ξεκουραστεί. Το στρες αυξάνεται και ένας ακόμα μεγαλύτερος φαύλος κύκλος ξεκινά με το άτομο ν’ απέχει ακόμα περισσότερο από την γείωση.

Είναι βοηθητικό να προσπαθήσουν να διατηρούν ένα τακτικό πρόγραμμα στη ζωή, να τρώνε ήρεμα και αργά, εντάσσοντας την άσκηση και την χαλάρωση στην καθημερινότητά τους. Άκρως ευεργετική είναι επίσης η μαγειρική, με τις αισθήσεις να συναντάνε τις πρώτες ύλες και ο εγκέφαλος να παίρνει το μήνυμα ότι τώρα φροντίζει για το σώμα.


Ασθένειες σχετιζόμενες με τη Γη: εδώ βλέπουμε ασθένειες που προκλήθηκαν από διακοπή σύνδεσης μεταξύ των συστημάτων και εξασθένηση της ενέργειας, όπως την σκλήρυνση κατά πλάκας, την κατάθλιψη, το Πάρκινσονς και την δυσκοιλιότητα.

Tip: Οι δυνατές όψεις του Κρόνου είναι βοηθητικές.


ΑΕΡΑΣ

Υπερβολή

Nοητική υπερδραστηριότητα, η τάση να μην σκέφτεται κανείς πριν πράξει και εν τέλει η αποκοπή από το σώμα. Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα εξουθενώνεται έχοντας ως συνέπεια ψυχολογικές διαταραχές. Ο διαλογισμός μπορεί ν’ αποβεί ιδιαίτερα σημαντικός ώστε το άτομο ν’ απομονώσει και να πετάξει άχρηστες σκέψεις, να ρίξει/ελέγξει τον ρυθμό και να τακτοποιήσει τις πληροφορίες και ιδέες.

Χωρίς την ύπαρξη γης ή φωτιάς στο ωροσκόπιο οι πολλές ιδέες και εμπνεύσεις γίνονται πρωταγωνιστές στο «Όσα παίρνει ο άνεμος». Όπως ισχύει και για τη Φωτιά το άτομο ενδεχομένως αργεί να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του, αφού είναι απασχολημένο με σκέψεις και συναναστροφές.

Το κλειδί εδώ είναι το νευρικό σύστημα. Εξάντληση αυτού θα φέρει κι εξάντληση του ανοσοποιητικού.


Έλλειψη

Δυσκολία αντικειμενικής κρίσης και σωστής έκφρασης. Το νευρικό σύστημα μπορεί να είναι αδύναμο. Η απόλυτη στάση και οι παρωπίδες που το άτομο κρατά προς νέες ιδέες δεν επιτρέπει την αντίληψη και κατανόηση, προκαλώντας ψυχοσωματικά προβλήματα, νοητικές ασθένειες και δυσκολίες στην έκφραση του λόγου.


Ασθένειες σχετιζόμενες με τον Αέρα: θέματα με την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, νευρικότητα, υπερκόπωση, ημικρανίες και πονοκέφαλοι, αιμορραγίες. Εδώ παρατηρούμε μια αυθόρμητη διαδικασία του σώματος ώστε ν’ αποβάλλει αίμα και να μειώσει την πίεση. Όμως η υπερβολή Αέρα μπορεί να κάνει το άτομο ευάλωτο σε μολύνσεις και να μπλοκάρει το ανοσοποιητικό. Οι περισσότερες παιδικές ασθένειες επίσης σχετίζονται με τον Αέρα.

Tip: Ένας καλός Ερμής μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση.



ΝΕΡΟ

Υπερβολή

Έντονη ευαισθησία σε σημείο δυσκολίας διαχείρισης των συναισθημάτων. Το άτομο αποδυναμώνεται από τους φόβους του και γεμίζει με στρες, νιώθοντας την ανάγκη να κλειστεί στον εαυτό του για να προφυλαχθεί.

Αν και η υγιής παρουσία του νερού στο ωροσκόπιο βοηθάει το άτομο να διαχειρίζεται τις τοξίνες, η υπερβολή αυτού αντιθέτως θα δημιουργήσει μια Σεληνιακή παλίρροια με το σώμα έρμαιο των συναισθημάτων, ή στάσιμα νερά, ένα έλος γεμάτο τοξικά απόβλητα που θα επιβαρύνουν το σώμα και την ψυχή. Με τον Καρκίνο να σχετίζεται με το στομάχι και τον Σκορπιό με τα έντερα, το γαστρεντερικό μπορεί να είναι αρκετά ευαίσθητο.

Προσωπικά έχω παρατηρήσει αρκετά άτομα με πολύ νερό να λένε ότι «βαριούνται» ή ξεχνάνε να πιούν νερό!, ίσως ακριβώς επειδή οι ίδιοι έχουν αρκετό από αυτό το στοιχείο, τακτική όμως που υποκειμενικά κρίνοντας την φαίνεται λάθος.


Έλλειψη

Το άτομο μπορεί να είναι ψυχρό και ακατάδεκτο, να του λείπει η συμπάθεια, η κατανόηση και η συμπόνοια, άρα αυτό και να καθρεφτίζει προς τα έξω. Δυσκολεύεται να εκφράσει τον πόνο με αποτέλεσμα αυτός να γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, όπως τα δάκρυα που δεν κλαίγονται την ώρα που πρέπει και καταλήγουν να πλημμυρίζουν μεταφορικά και κυριολεκτικά το εσωτερικό. Το σώμα δε μπορεί ν’ αποτοξινωθεί σωστά.

Είναι άκρως σημαντική η κατανάλωση νερού.


Ασθένειες σχετιζόμενες με το Νερό: κρυολόγημα, γρίπη, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, διάρροια, ψωρίαση. Στην άνοια βλέπουμε το νερό να υποσκάπτει τις οριοθετημένες νοητικές διεργασίες.


Επίλογος

Τα 4 στοιχεία της Φύσης είναι απαραίτητα για την οποιαδήποτε διαδικασία και ζωή. Είναι μάλλον ανόητο να προτιμηθεί ο Αέρας επειδή φέρνει έμπνευση και ιδέες, το Νερό για τον συναισθηματικό του πλούτο, η Φωτιά για την πάθος και κινητοποίηση που φέρνει στο πέρασμά της ή η Γη για την σταθερότητα και καρτερικότητά της. Όλα είναι χρήσιμα και η ισορροπία αυτών είναι σημαντική σε οποιοδήποτε σύνολο, είτε πρόκειται για μια κοινωνία ή ένα άτομο, κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Η οποιαδήποτε δημιουργία, ακόμα κι ένα αντικείμενο, χρειάζεται συνήθως την συμβολή όλων των στοιχείων.

Είναι ενδιαφέρον πώς και μέσω των σχέσεων, κι άρα των αστρολογικών συναστριών, ο άνθρωπος συχνά καταφέρνει να ισορροπήσει αυτό που του λείπει – ή εσφαλμένα συνεχίζει τον φαύλο κύκλο της ανισορροπίας κάνοντας λάθος επιλογές.

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «Μέτρον Άριστον» (ναι... όχι, δεν έλεγαν "παν μέτρον άριστον". Επιτέλους ας το εμπεδώσουμε. Με αγάπη). Όλοι επωφελούμαστε από την επαφή με την φύση και τα 4 στοιχεία, την υγιεινή διατροφή, την σωματική άσκηση, την ηρεμία και προπάντων την πρόληψη για να έχουμε βέλτιστη υγεία. Αλλά είναι και κομματάκι μαγικό πώς κοιτάζοντας τον αστρολογικό μας χάρτη μπορούμε να πάρουμε καλύτερη κατεύθυνση προς την διατήρηση της υγείας μας βάσει της στοιχειακής ισορροπίας. Για την ακρίβεια δεν είναι καθόλου μαγικό – είναι φυσικό, μαθηματικό, βιολογικό και υπήρξαν πολλοί που το έκαναν πριν από εμάς με μεγάλη επιτυχία. Οπότε αξίζει της αντίληψής μας.

Η θέση των πλανητών στα ζώδια και στους οίκους, οι όψεις που σχηματίζουν μεταξύ τους και πολλά ακόμα χαρακτηριστικά που απαντώνται σε ένα ωροσκόπιο, δίνουν πληθώρα πληροφοριών για την υγεία του ανθρώπου και την εξέλιξή της, αλλά τα τέσσερα στοιχεία είναι μια πολύ καλή, απλή και κάπως ρομαντική αρχή.



Βιβλιογραφία

  1. STEPHEN ARROYO - Η αστρολογία, η ψυχολογία και τα τέσσερα στοιχεία

  2. OSCAR HOFMAN - Classical Medical Astrology

Φωτογραφίες: Δικές μου

Comments


bottom of page