Ian Curtis - 15 Ιουλίου 1956 'Η αγάπη θα μας διαλύσει ξανά'
(15 Ιουλίου 1956 - 18 Μαϊου 1980)
Σαν σήμερα, στις 15 Ιουλίου 1956 στο Μάντσεστερ της Αγγλίας γεννήθηκε ο Ian Curtis. Γνωστός ως τραγουδιστής και στιχουργός των Joy Division, ενός συγκροτήματος των οποίων τα τραγούδια άφησαν εποχή, ενώ ακούγονται ακόμα με αγάπη. Ο Ίαν Κέρτις έδωσε τέλος στην σύντομη ζωή του στις 18 Μαϊου 1980, μόλις 23 χρονών, και οι Joy Division χωρίς εκείνον μετουσιώθηκαν στους New Order.
Δύσκολα θα βρεθεί άνθρωπος να μην έχει ακούσει το “Love will tear us apart again” των Joy Division ή το επικό “Blue Monday” των New Order, ακόμα κι αν δεν του ταιριάζει αυτό το μουσικό είδος.
Οι Joy Division συγκροτήθηκαν κάπου τον Αύγουστο του 1976, επηρεασμένοι από την punk σκηνή της Αγγλίας (Sex Pistols, Buzzcocks). Οι ίδιοι αρχικά είχαν επίσης έντονο τον πανκ ήχο (“An ideal for Living” LP), όμως σύντομα υπερίσχυσε η προσωπική τους αισθητική και βασιζόμενοι στους ποιητικούς στίχους του Ian Curtis απέκτησαν τον δικό τους χαρακτηριστικό ήχο.
Ενώ τα υπόλοιπα πανκ συγκροτήματα φώναζαν “Fuck You” μέσα από τα τραγούδια τους, οι Joy Division είχαν την ειλικρίνεια και τιμιότητα να εκφράζουν το “I’m fucked” της κοινωνίας όπου ζούσαν μέσα από την μουσική και τους στίχους τους, όπως πολύ ωραία έχουν πει μέλη του συγκροτήματος.
Σε μια χρονική περίοδο που τα ΜΜΕ δεν ήταν όπως τα ξέρουμε τις τελευταίες δεκαετίες, η σταδιακή εξέλιξη/φήμη του συγκροτήματος και ο πρόωρος θάνατος του Ian Curtis σημαίνει ότι είναι μάλλον λιγοστό το οπτικό υλικό (και δεν θα σχολιάσω πόσο δύσκολο ήταν να βρω εικόνες χωρίς πνευματικά δικαιώματα). Ακόμα λιγότερες είναι οι πληροφορίες που μπορεί κανείς να βρει για τον Ίαν, αφήνοντας πίσω την εικόνα των παγωμένων ματιών του, του περίεργου «χορού» του και αρκετές φωτογραφίες που μάλλον σε τρομάζουν όταν τις κοιτάς.
Στις 18/5/1980 το συγκρότημα βρισκόταν σε κατάσταση ενθουσιασμού καθώς ετοιμαζόταν να πάει την επομένη στις ΗΠΑ για περιοδεία. Θα γίνονταν διάσημοι ανά τον κόσμο. Ο Ίαν ενθουσιαζόταν, χαιρόταν, αλλά υπερτερούσε κάθε φόβος, ανασφάλεια, ανεπάρκεια, διπολικότητα. Τον Ιανουάριο του 1979 είχε διαγνωστεί με επιληψία.
Έκτοτε, οι επιληπτικές κρίσεις στην καθημερινότητα και επί σκηνής ήταν όλο συχνότερες και επίμονες. Η δύσκολη ψυχολογική και νευρολογική του κατάσταση τον θόλωναν, ενώ η διαθέσιμη αγωγή για την επιληψία έριχνε την ποιότητα ζωής, την λειτουργικότητα, (την λίμπιντο), προφανώς και την δημιουργικότητά του. Όπως φαίνεται από τις καταγραφές και τις δηλώσεις των κοντινών του ανθρώπων, ένιωθε ότι στεκόταν εμπόδιο στην πρόοδο του συγκροτήματος, ότι το πρόβλημα υγείας του θα παρεξηγούταν από το κοινό (η επιληψία συνοδευόταν από μεγάλο κοινωνικό στίγμα).
Θα ένιωθε ότι είχε χάσει τον έλεγχο σε πρακτικό, ψυχικό και νοητικό επίπεδο. Ήταν ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος και ενοχικός άνθρωπος. Στις 18/5/1980 ο Ian Curtis αυτοκτόνησε.
Κατά τα λεγόμενα του Bernard Sumner, αν μόνο είχε περιμένει λίγο… Κάποιους μήνες αργότερα κυκλοφόρησαν φάρμακα που ήταν πράγματι βοηθητικά για την επιληψία, χωρίς τις παρενέργειες που βίωνε ο Ίαν Κέρτις. Μόλις είχαν ηχογραφήσει το “Love will tear us apart”, ένα κύκνειο άσμα.
Ο άνθρωπος αυτός έμεινε σχεδόν ως αίνιγμα, με το προσωπικό του προφίλ να σκιαγραφείται από όσα συνεργάτες και φίλοι έχουν πει για εκείνον, όπως και το βιβλίο “Touch from a distance” που η Deborah Curtis (χήρα του) έγραψε το 1995. Ακόμα κι αυτά τα άτομα παραδέχονται ότι ελάχιστα γνώριζαν για το τι ένιωθε, πώς ήταν μέσα του, ώστε μετά τον θάνατό του άρχισαν να ψάχνουν κομμάτια του παζλ μέσα από τους στίχους και τα γραπτά του.
Αυτόν τον αινιγματικό άνθρωπο θέλησα από περιέργεια να μελετήσω αστρολογικά. Δεν υπάρχει ώρα γέννησης, άρα λείπει ο ωροσκόπος, ενώ η Σελήνη εκείνη την ημέρα είχε κινηθεί μεταξύ 24ης μοίρας Ζυγού και 7ης Σκορπιού… Ένα μεγάλο αίνιγμα.
Η ειρωνεία στον συγχρονισμό
Για Χ-Ψ λόγους έπιασα να κοιτάω τον χάρτη του με την συγκεκριμένη επέτειο των γενεθλίων του να έχει την σύνοδο Άρη-Ουρανού στις 26ο19 του Ταύρου. Η σύνοδος αυτή βρίσκεται σε ακριβή αντίθεση με τον γενέθλιο Κρόνο του, τον πλανήτη που συνδέεται με το Κάρμα και το παρελθόν κι εγώ επιδίωξα να φωτίσω πτυχές του χάρτη.

Αναζητώντας την Σελήνη…
Η Σελήνη ενός ωροσκοπίου είναι πάντα σημαντική και ο εντοπισμός της θέσης της εδώ ακόμα πιο κρίσιμος καθώς, ως κυβερνήτρια του Καρκίνου, κυβερνά τον Ήλιο και τον Ερμή του Ίαν.
Από πού έρχεται η Σελήνη; Η προτελευταία όψη της Σελήνης, στις 14 Ιουλίου, ήταν ένα τετράγωνο με τον Ήλιο που δείχνει δυναμικότητα, φιλοδοξία (παρορμητικά ζώδια), όμως και εσωτερικές/ενστικτώδεις συγκρούσεις μεταξύ της καρδιάς και του νου, μέσα στις προσωπικές σχέσεις. Η τελευταία όψη ήταν το τρίγωνο με την Αφροδίτη που μόλις είχε μπει σε ορθόδρομη πορεία. Όλο το προηγούμενο δυναμικό θα εκφραζόταν μέσω της αισθητικής, της καλλιτεχνίας και της έμπνευσης, της επικοινωνίας των ιδεών. Οι σχέσεις είναι πολύ σημαντικές και η επιθυμία γι’ αγάπη μεγάλη.
Με τις ανοδικές όψεις της Σελήνης προς Ήλιο και Αφροδίτη, η Σελήνη συλλέγει φως, εμπειρίες και συναισθήματα. Στον Ζυγό των σχέσεων, της συντροφικότητας και της αγάπης όλ’ αυτά θα περάσουν από το διαθλαστικό φίλτρο του Ποσειδώνα του Κέρτις και θα μετατραπούν σε κάτι άλλο.
Πού οδεύει; Στις 15 Ιουλίου οι όψεις που έκανε η Σελήνη φαίνονται στην πορεία του Ian Curtis. Εξάγωνο με τον Πλούτωνα και σύνοδος με τον Ποσειδώνα, με τον ψυχικό κόσμο να μετατρέπεται σε πολλαπλά αχανές τοπίο, βάθος συναισθημάτων και η δημιουργικότητα εξυψώνεται. Αναποφασιστικότητα λόγω Ζυγού, συναισθηματικές διακυμάνσεις, φαντασία και ψευδαισθήσεις σε μάχη. Όμορφοι οι κόσμοι που πλάθονται, όμως ποιος είναι ο πραγματικός; Αγάπη και αλτρουισμός, πόνος και θλίψη.
Μετά από αυτή την φουρτούνα, στις 12:00 το μεσημέρι στο Stretford η Σελήνη περνούσε στα βαριά, αβυσσαλέα νερά του Σκορπιού. Όσα συνέλλεξε γίνονται κατακάθι συναισθημάτων που δυσκολεύεται να εξηγήσει, να επεξεργαστεί και να επικοινωνήσει. Από τεχνικής άποψης, η Σελήνη στον Σκορπιό είναι σε πτώση και το περιβάλλον της είναι πολύ σκοτεινό και βαρύ. Πολλοί την παρομοιάζουν με ένα παιδί που παίζει σε νεκροταφείο. Όσοι έχετε την παραμικρή εικόνα για τον Ίαν Κέρτις θα πείτε ότι ταιριάζει, όχι; Ταιριάζει, αλλά επιμένω να μου ταιριάζει καλύτερα η Σελήνη στον Ζυγό.
Η Σελήνη στον Σκορπιό κάνει πρώτα ένα εξάγωνο με τον κάπως δυσμενή Δία στην Παρθένο, πριν περάσει στο τετράγωνο με τον Ουρανό. Ευφυία, ανυπομονησία, περίεργα ξεσπάσματα, κτητικότητα και εμμονές λόγω του Σκορπιού, θυμός κυρίως προς τον ίδιο τον εαυτό (κυβερνήτρια του Ήλιου η Σελήνη). Το τετράγωνο της Σελήνης – Ουρανού είναι ακόμα ένας δείκτης που συνδέεται με την επιληψία και θα φαινόταν πιο καθαρά αν είχαμε ώρα γέννησης/ωροσκόπο με οικοθεσία.
Όπως βλέπετε, οι όψεις της Σελήνης εκείνο το 24ωρο μαρτυρούν δυσκολίες ψυχολογικής και νευρολογικής φύσης.
✦ Στο κομμάτι “Twenty Four Hours” των Joy Division, ο Ίαν τραγουδάει:
«So this is permanent, love's shattered pride / What once was innocence, turned on its sideA cloud hangs over me, marks every move / Deep in the memory, what once was love
….
Excessive flashpoints, beyond all reach / Solitary demands for all I'd like to keepLet's take a ride out, see what we can find / Valueless collection of hopes and past desires»
✦ Σε δική μου μετάφραση:
Κι έτσι γίνεται μόνιμη, η διαλυμένη περηφάνεια της αγάπης
Αυτό που κάποτε ήταν αθώο, τώρα γύρισε πλευρό
Ένα σύννεφο στέκεται από πάνω μου, παρακολουθώντας την κάθε μου κίνηση
Βαθιά μέσα στην μνήμη, αυτό που κάποτε ήταν αγάπη.
…..
Πολλά τα σημεία ανάφλεξης / Μοναχικά αιτήματα για όσα θα ήθελα να κρατήσω
Ας πάμε έξω μια βόλτα, να δούμε τι θα βρούμε / Μια άνευ αξίας συλλογή ελπίδων και επιθυμιών του παρελθόντος
Προσωπικά ανατριχιάζω με το πώς οι στίχοι του κομματιού ταιριάζουν με το ταξίδι της Σελήνης και τις όψεις που διαμόρφωσε στις 15 Ιουλίου 1956, την ημέρα που ο Ίαν ήρθε στον κόσμο.
Ας επιτρέψω το δίλημμα της Σελήνης στον Ζυγό ή στον Σκορπιό να γίνει το νήμα που θα κυλήσει, το «παραμύθι» ν’ αρχινίσει…
Ένα καβούρι οδεύει με πλάγια βήματα σε συνάντηση της λογοτεχνικής κοινωνίας
Μα τι θέλει να πει η ποιήτρια;
Προειδοποιώ και υπόσχομαι ότι ο Ποσειδώνας θα υπερισχύει σε αυτό το κείμενο – η ίδια αδυνατώ να τον αποφύγω και ο χάρτης του Ίαν τον έχει έντονο.
Ο Ήλιος στον Καρκίνο βρίσκεται στην 23η μοίρα (για την ακρίβεια, από τις 22ο26 ως τις 23ο23 του ζωδίου, αναλόγως της ώρας γέννησης). Το Sabian σύμβολο που αντιστοιχεί στην 23η μοίρα μας μιλάει για μια «συνάντηση της Λογοτεχνικής κοινωνίας» και ο Ίαν Κέρτις είμαι σίγουρη ότι θα ήθελε να παραστεί σε κάτι τέτοιο – κι ας φοβόταν πώς θα τον κρίνουν, όπως θα δούμε παρακάτω.
Κατά το συγκεκριμένο Sabian, σε απόδοση/μετάφραση της Κας Ευγενίας Σούρδη:
“Οι ποιητές, νομπελίστες και κριτικοί μιας κοινωνίας αντιπροσωπεύουν την προσπάθεια, ιδιαίτερα των ευαίσθητων και διανοούμενων, να δώσουν μορφή και νόημα στις πιο χαρακτηριστικές και διαπροσωπικές σχέσης της κοινωνίας και του πολιτισμού. Καθρεφτίζουν την κοινωνία και την ίδια στιγμή την επηρεάζουν χρονικά και οδηγούν την ανάπτυξη. (…) Αποτελούν βαρόμετρα και θερμοστάτες, αντανακλούν και προβάλλουν τις περισσότερες υποσυνείδητες εικόνες. Σε αυτό το τρίτο στάδιο προσεγγίζουμε το επίπεδο της ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ.”
Από τεχνικής άποψης, ήδη κλείνω μέσα μου ότι ο Ίαν έχει Ήλιο στην 23η μοίρα του Καρκίνου και όχι παραπέρα, καθώς το συγκεκριμένο Sabian του ταιριάζει γάντι, σε αντίθεση με αυτό της επόμενης μοίρας. Έτσι, αποκλείω ωροσκόπο από Σκορπιό ως Ιχθύες.
Μια σύντομη αναφορά στην ανάγκη του Καρκίνου για προστασία, κυρίως να την δίνει, όμως και να την λαμβάνει. Στην αγάπη που έχει για την οικογένεια, το ενδιαφέρον του για τις ρίζες, την ανάγκη για ευαισθησία και συναίσθημα στην ζωή, την παροχή φροντίδας και περιποίησης.
Ο Ίαν γνώρισε την γυναίκα του, Deborah, κάπου στα 15 του και τότε ήταν η κοπέλα ενός καλού του φίλου. Το 1972 χώρισε από τον φίλο του και έξι μήνες αργότερα έγιναν ζευγάρι (στις 23/12/1972), ενώ παντρεύτηκαν το 1975. Αυτά θα τα μοιραστώ με περισσότερες λεπτομέρειες στο Β’ μέρος, αφού το εδώ κείμενο μου ξέφυγε σε λέξεις.
Οι όψεις του Ήλιου με Ερμή, Κρόνο, όμως και τον Άρη στους μεταβλητούς Ιχθύς έδωσαν έναν εργατικό άνθρωπο, εφόσον η εργασία είχε νόημα για εκείνον. Από την εφηβεία εργαζόταν ως κοινωνικός λειτουργός, υποστηρίζοντας ανθρώπους με αναπηρία ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία και να βρουν εργασία. Τα υπόλοιπα μέλη των Joy Division έχουν τονίσει ότι ήταν άνθρωπος των κανόνων, των τύπων και του πρέπει, κάτι που μαρτυρά αφενός ο ενεργός Κρόνος στον χάρτη, αφετέρου η πιθανή θέση της Σελήνης στον Ζυγό.
Η σημασία του Κρόνου
Ο γενέθλιος Κρόνος ήταν τυπικά σε στάση προς ορθόδρομη πορεία κατά την γέννηση. Αυτό σημαίνει ότι στο προοδευτικό ωροσκόπιο ο Κρόνος ξεκινάει να προχωρά μπροστά στα 15 έτη του Ίαν, δίνοντας κάποιου είδους ανακούφιση και αναγνώριση. Γενικώς ήταν άριστος μαθητής με υψηλούς βαθμούς και ενδιαφερόταν για την φιλοσοφία, την λογοτεχνία, την ποίηση. Στα 15 και 16 έτη του απονεμήθηκαν αρκετά σχολικά βραβεία.
Είναι σημαντική μια αναφορά στο τετράγωνο Κρόνου-Πλούτωνα που βλέπουμε στον χάρτη του Κέρτις. Αυτή είναι μια όψη γενεάς και δείχνει τις συνθήκες που επικρατούσαν ανά τον κόσμο. Περιορισμός, δυσκολία να βαδίσουν οι άνθρωποι σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες. Μεταξύ άλλων, οι συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τα όποια τραύματα έβγαιναν στην επιφάνεια με ένταση κατά αυτό το τετράγωνο. Υπό αυτές τις συνθήκες γεννήθηκαν τα άτομα εκείνης της περιόδου (ας πούμε χονδρικά κατά το 1955-1956) και οι βιολογικές καταβολές ήταν δύσκολες, με επιβαρυμένο το συλλογικό ασυνείδητο.
Στην Αγγλία εκείνη τη δεκαετία η ατμοσφαιρική ρύπανση είχε πιάσει ταβάνι. Ακόμα περισσότερο στο Μάντσεστερ με την άλλοτε λαμπρή βιομηχανία του να βρίσκεται πλέον σε παρακμή. Μια ματιά στις εικόνες των παρακάτω συνδέσμων θα σας κατατοπίσει (δείτε εδώ κι εδώ). Τα παιδιά της γενιάς αυτής έρχονταν καθημερινά αντιμέτωπα με τον θάνατο, τις ασθένειες εξαιτίας της ρύπανσης. Ανήκαν σε μια βαριά εργατική τάξη και οι συνθήκες αυτές τα έκανε να ωριμάσουν νωρίτερα κι απότομα. Μάλιστα, το 1956 εισήχθη η Πράξη Καθαρού Αέρα στην Αγγλία (δική μου μετάφραση του Clean Air Act), που όμως χρειάστηκε χρόνια για να αποδώσει.
Μια τέτοια όψη γενεάς την υπολογίζουμε περισσότερο εφόσον συνδέεται με προσωπικούς πλανήτες. Εδώ ο Κρόνος βρίσκεται σε τρίγωνο με τον Ήλιο και ο Πλούτωνας σε εξάγωνο με την Αφροδίτη. Αν δεν μας έφταναν άλλες λεπτομέρειες του ωροσκοπίου, καταλαβαίνουμε ήδη ότι θα έρχονταν εμπόδια και δυσκολίες στην πραγματοποίηση των επιθυμιών του Κέρτις. Ο ίδιος είχε μεγάλα όνειρα και επιθυμίες, είχε Κρόνιες μεθόδους να κάνει προγραμματισμό, όμως χρειαζόταν να δουλέψει σκληρά για όσα είχαν γι’ αυτόν σημασία. Μπορούσε να πάρει ικανοποίηση από αυτά; Είναι τέτοια τα δίκτυα που η κάθε ικανοποίηση συνοδεύεται από δόση απογοήτευσης (Αφροδίτη τετράγωνο με τον Άρη και ο Δίας σε δύσκολη κατάσταση).
Το Νερό έρεε άφθονο, παρασέρνοντας ό,τι έβρισκε στον διάβα του... και ο Αέρας τα έπαιρνε και τα σήκωνε ψηλά!
Ο Ίαν γεννήθηκε με σχετική ανισορροπία των τεσσάρων στοιχείων στον χάρτη του, αποτελούμενος κυρίως από Νερό και Αέρα. Ακόμα κι αν η ώρα γέννησης μας έδινε ωροσκόπο και μεσουράνημα σε Φωτιά ή Γη, οι κυβερνήτες θα έλουζαν με περισσότερο Νερό και Αέρα.
Η Φωτιά δίδεται μόνο από τους «εξωτερικούς» Ουρανό και Πλούτωνα, ενώ η Γη από τον Δία σε αδυναμία στην Παρθένο. Πιθανώς έχανε τον ενθουσιασμό, το κίνητρο και την πίστη (έλλειψη Φωτιάς), όπως και δεν ένιωθε ασφάλεια στην καθημερινότητα, ότι πατάνε γερά τα πόδια στην Γη, ότι μπορεί να προγραμματιστεί, να χρησιμοποιήσει σωστά την ύλη και τα χρήματα (έλλειψη Γης).
Αντί αυτού, η τεράστια παρουσία Νερού έδινε έναν άνθρωπο ιδιαίτερα ευαίσθητο και με συναισθηματικές διακυμάνσεις που συχνά δεν του επέτρεπαν να δει καθαρά. Η παρουσία Νερού και ο Αέρας της Αφροδίτης-Ποσειδώνα έδιναν στον Ίαν την ικανότητα να εισχωρεί στην διανοητική και συναισθηματική σφαίρα με μεγάλη ευκολία. Ο ίδιος είχε πει: «Δεν γράφω για κάτι συγκεκριμένο. Γράφω πολύ υποσυνείδητα». Η διαίσθηση και η αντίληψη ήταν ανεπτυγμένες, με τον συνδυασμό Νερού-Αέρα να του δίνει φαντασία, ευαισθησία, ονειροπόληση, όμως να τον κάνει και επιρρεπή στην φυγή από την πραγματικότητα.
Ο Ιπποκράτης είχε γράψει για τα 4 στοιχεία και τους 4 χυμούς που αντιστοιχούν σε αυτά, με το Νερό ν’ αντιστοιχεί στο «Φλέγμα». Τόσο το Νερό όσο και ο Αέρας συνδέονται με νευρολογικές ασθένειες, με τον Ιπποκράτη να θεωρεί ότι η Επιληψία εμφανιζόταν στην υπερβολική έμφαση Νερού.
Επίσης… δεν ξέρω από πού να το πρωτοπιάσω – από το άπειρο Νερό; Από το τετράγωνο Κρόνου-Πλούτωνα, το τετράγωνο Αφροδίτης-Άρη σε Διδύμους-Ιχθύς; Τον Ποσειδώνα και τις όψεις που κάνει; Ο χάρτης αυτός μυρίζει τάση για κατάθλιψη..
Όταν υπάρχει ανισορροπία και πιθανή έλλειψη στα 4 στοιχεία της φύσης, χρειάζεται να λειτουργείς στην καθημερινότητα αναλόγως, ώστε να έρθει στα ίσα η ζυγαριά. Ή, ασυνείδητα, έλκεις και βρίσκεις την ισορροπία στο ταίρι σου – η σύζυγός του είχε αρκετή φωτιά να του δώσει. Απ’ όσα διάβασα τον στήριζε, δίνοντας τον χώρο και χρόνο που χρειαζόταν για να δημιουργεί. Αναγνώριζε και τον θαύμαζε για το νου, την φαντασία, τα χαρίσματά του, έτσι ασυνείδητα ή συνειδητά του έδινε η ίδια κίνητρο να γράφει. Μεταξύ άλλων συνδέσεων, ο Κρόνος της είναι σε σύνοδο με τον Βόρειο Δεσμό του. Η συγκεκριμένη όψη αποτελεί και πιθανή ένδειξη γάμου.

Το αρνητικό εδώ είναι ότι ο Βόρειος Δεσμός του και ο Κρόνος της Deborah Curtis βρίσκονταν σε Κόντρα-αντισκιά με τον Ήλιο του, σχηματίζοντας έτσι μια «κρυφή αντίθεση». Παρά τις όψεις που δείχνουν αληθινή αγάπη, ενδιαφέρον, κατανόηση και έλξη μεταξύ τους, υπάρχουν κι αρκετές που φανερώνουν προστριβές. Η συνθήκη Κρόνου-Βόρειου Δεσμού και Ήλιου δείχνει το «καρμικό» της υπόθεσης, κι ενώ η ίδια δεν το έκανε επίτηδες ο Ίαν πιθανώς ένιωθε κάποιο είδος καταπίεσης.
Ούτως ή άλλως, η καταπίεση και ο αυτοπεριορισμός υπάρχουν στον χάρτη, με τον Βόρειο Δεσμό σε κόντρα-αντισκιά (και αντιπαραλληλία) με τον Ήλιο, σχέση που βάζει τον Ήλιο σε μια κρυφή σύνοδο με τον Νότιο Δεσμό. Ο Νότιος Δεσμός «ρουφάει» την ενέργεια του Ήλιου, φέρνοντας δυσαρμονικό τρόπο ζωής, δυσκολία να λειτουργήσει την προστασία και φροντίδα που θέλει να παρέχει ο Ήλιος στον Καρκίνο. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και το τετράγωνο Ήλιου-Κρόνου, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις, απογοητεύσεις και τάση φυγής.
Η συνεισφορά και η «αυτοθυσία» του Ποσειδώνα
Ο Ιαν ποτέ δεν έπαιρνε ναρκωτικά. Πολλοί θεατές, βλέποντάς τον επί σκηνής στις εμφανίσεις των Joy Division, υπέθεταν ότι τα χαμένα μάτια, η έκφραση έκστασης και ο περίεργος χορός ευθύνονταν στη χρήση ναρκωτικών. Περίεργες και νευρωτικές κινήσεις με τα χέρια (νευρωτικές πιθανώς λόγω του Άρη στους Ιχθύς σε τετράγωνο με την Αφροδίτη στους Διδύμους, και η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα), τα μάτια γύριζαν προς αναζήτηση του όποιου θεού, το σώμα τιναζόταν δυνατά εντός στενών περιθωρίων (τρίγωνο Άρη – Κρόνου). Σα να τον είχες βάλει σε ένα κουτί να κάνει εκστατικό χορό και διαλογισμό.
Η αλήθεια είναι ότι έμπαινε ο ίδιος σε έκσταση.. Ήταν η μουσική; Πολύ πιθανό. Συνήθως το συγκρότημα ξεκινούσε με ένα συγκεκριμένο κομμάτι (Dead Souls). Η μεγάλη μουσική εισαγωγή έδινε στον Ίαν χρόνο να παρατηρήσει το πλήθος, να νιώσει την ενέργεια του κοινού, του χώρου, της μπάντας και ν’ αποφασίσει πόσο θα επέτρεπε στον εαυτό του να «φύγει», να μπει σε έκσταση/trance.
Υπήρχε η επιθυμία να ξεφύγει από την φυσική του τάση για Έλεγχο, λέξη που ήταν σημαντική για τον ίδιο και τάση που αποτυπώνεται από τον ενεργό Κρόνο στον χάρτη του. Ο Ποσειδώνας του έδινε ακριβώς αυτή την έξοδο διαφυγής από τον έλεγχο.

Η συμβολή του Ποσειδώνα στον Ζυγό και οι όψεις του πλανήτη έδωσαν πολλά – αγάπη για τις καλές τέχνες και χάρισμα να εκφραστεί μέσα από την ποίηση, την συγγραφή, το τραγούδι. Ιδίως το αέρινο τρίγωνο με την Αφροδίτη στους Διδύμους ωθεί στην μουσική και έδωσε μια φυσική αγάπη για την μόδα, όπως μπορούσε η οικονομική του κατάσταση να την στηρίξει. Ταυτόχρονα, με Ερμή-Ήλιο στον Καρκίνο ο Ίαν ενδιαφερόταν πολύ για τους ανθρώπους που εξυπηρετούσε ως κοινωνικός λειτουργός. Είχε ανιδιοτέλεια/αλτρουισμό, με τον Άρη στους Ιχθύς να υπηρετεί πρόθυμα υπό τέτοιες περιστάσεις.
Ο τόσο ενεργός Ποσειδώνας του στέρησε την αίσθηση ασφάλειας και την απαραίτητη διαύγεια για να προβεί σε σωστές αποφάσεις και δράσεις. Μισοκλείστε ελαφρά τα μάτια σας και παρατηρήστε πώς αλλάζει το οπτικό σας πεδίο. Θολώνει και ενοποιείται. Έτσι λειτουργεί ο Ποσειδώνας. Αναμοχλεύει τα στοιχεία και τις καταστάσεις, με σκοπό να γίνουν όλα ένα. Εκεί μέσα κανείς χάνει το Εγώ του, γίνεται όμως ένα με το Συλλογικό Ασυνείδητο. Χάνεις το Εγώ σου και βρίσκεσαι σε έκσταση, όπως έκανε επί σκηνής ο Ίαν Κέρτις.
Ως προς την υγεία του, γνώριζε ότι χρειαζόταν να υιοθετήσει έναν άλλο τρόπο ζωής – να κοιμάται νωρίς, να τρώει υγιεινά και με σωστό πρόγραμμα, να μην καπνίζει πολύ (κάτι που πυροδοτεί το στρες) και σίγουρα να μην πίνει αλκοόλ ή καφέ. Η ζωή ενός «ροκ-σταρ» δεν συμβάδιζε με τις απαιτήσεις του νευρικού του συστήματος.
Παράλληλα, τ’ άτομα με επιληψία (και όσοι ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού) συχνά έχουν ευαισθησία σε κάποια είδη φωτισμού, ώστε πολλοί προβολείς σε συναυλιακούς χώρους του πυροδοτούσαν επιληπτικές κρίσεις (ιδίως τα φώτα τύπου Strobo, που αναβοσβήνουν έντονα και γρήγορα). Παρόμοια επίδραση είχαν συγκεκριμένες συχνότητες μουσικών οργάνων ή και κάποια χτυπήματα στα κρουστά. Έτσι, η ενοποίηση του Ποσειδώνα ερχόταν μέσα από ένα είδος «αυτοθυσίας» και θεωρώ επιλέγουμε πού και για ποιον θυσιαζόμαστε – ακόμα κι αν το κάνουμε ασυνείδητα.
Καθώς ο Ποσειδώνας «διαθλά» και εμποδίζει να δούμε την πραγματικότητα, μας βάζει να ψάχνουμε το παραμύθι, να δημιουργούμε έναν δικό μας κόσμο όπου πιστεύουμε ότι είμαστε προστατευμένοι. Σε αυτό εξυπηρετούσαν οι κόσμοι των βιβλίων και οι ταινίες όπου χανόταν ο Ίαν Κέρτις. Κάθε τόσο, εικόνες από εκείνους τους κόσμους ξεγλιστρούσαν στα τραγούδια και στα όσα έγραφε. Όπως έχει πει η σύζυγός του, Deborah Curtis, παρόλο που δεν είχε υποστεί ψυχικά τραύματα ως παιδί/έφηβος, οι στίχοι και τα γραπτά του αντιστοιχούσαν σ’ έναν άνθρωπο που έχει ζήσει όλες τις δυσκολίες και τους πόνους της ζωής.
Αυτή είναι η λειτουργία του Ποσειδώνα. Αντλεί από μύθους, ιστορίες, από το συλλογικό ασυνείδητο – και όπως προαναφέρθηκε η ζωή στο Manchester ήταν δύσκολη εκείνες τις δεκαετίες. Αυτή όμως είναι και μια απ’ τις λειτουργίες του Ερμή στον Καρκίνο, όπου η νόηση αντλεί από το παρελθόν και τις μνήμες, από τα ερεθίσματα και τα συναισθήματα, αλλάζει μορφή σαν το νερό και είναι γρήγορη λόγω της παρορμητικής φύσης του ζωδίου.
Το «ανοιχτό» Μεγάλο Τρίγωνο Άρη – Ερμή+Ήλιου – Κρόνου και η Αφροδίτη στους Διδύμους
Τα τρίγωνα χρειάζονται προσοχή. Ναι, είναι φύσης Δία και δίνουν ροή, σου επιτρέπουν να κάνεις πράγματα… Δεν έχουν την ένταση του Τετραγώνου, της Αντίθεσης, την καταναγκαστική ενοποίηση μιας Συνόδου, το «αλαλούμ» μιας χιαστί όψης. Όμως ένα Μεγάλο Τρίγωνο χρειάζεται να το κινείς, διαφορετικά θα σε κινήσει όπως εκείνο θέλει, ειδικά αυτό του Νερού.
Τα τρίγωνα σε Φωτιά και Αέρα επιτρέπουν την ροή να έρθει από έξω, σου φέρνουν συχνά πράγματα χωρίς να χρειαστεί να μεριμνήσεις ο ίδιος. Τα τρίγωνα Γης και Νερού χρειάζονται την αέναη κίνηση του ατόμου. Με τον Κρόνο να συμμετέχει στο τρίγωνο του Ιαν Κέρτις, ο ίδιος ήταν υποσυνείδητα πιστός σε αυτή την «κοσμική ενέργεια».
Ο γενέθλιος χάρτης και το (ανοιχτό) υδάτινο Μεγάλο Τρίγωνο πληρούνταν από την εργασία του ως κοινωνικός λειτουργός. Ταυτόχρονα, είχε την δική του οικογένεια να φροντίσει (με μια κόρη γεννημένη στις 16/4/1979), όπως και την πορεία του συγκροτήματος να απαιτεί οικονομική επένδυση. Έτσι, συχνά καθάριζε τα στούντιο όπου έκαναν πρόβες για να βγάλει κάποιες παραπάνω λίρες.
Όμως η προσωπική φροντίδα δεν φαινόταν επαρκής. Γιατί αυτός ο εργατικός Άρης δυσκολευόταν; Γι’ αρχή, ο Άρης στους Ιχθύς είναι παραγωγικός και αποδοτικός, όμως επηρεάζεται από συναισθηματικές διακυμάνσεις που τον κάνουν να χάνει τον σκοπό του, άρα να σταματάει κάθε τόσο. Κυβερνάται παραδοσιακά από τον Δία σε αδυναμία στην Παρθένο και τον Ποσειδώνα στον Ζυγό, στον γενέθλιο χάρτη. Ο Άρης βρίσκεται σε τετράγωνο με την Αφροδίτη (η ίδια τον κυβερνά από έξαρση) δείχνοντας συγκρούσεις μεταξύ των επιθυμιών και της ανάληψης δράσης.
Αυτό το τετράγωνο δείχνει επίσης προβλήματα ψυχοσεξουαλικής φύσης. Η Αφροδίτη είναι στους Διδύμους της νόησης και της επικοινωνίας, ο Άρης στους ευαίσθητους Ιχθύς. Αργότερα ο Ίαν, εξαιτίας και της αγωγής που έπαιρνε για την επιληψία, αντιμετώπιζε δυσκολία σε αυτό τον τομέα… Δεν γνωρίζουμε σαφώς ποια ήταν η κατάσταση πριν την διάγνωση, όμως μπορώ να υποθέσω ότι ήταν σημαντική η επικοινωνία, η ανταλλαγή ιδεών και φαντασιών με το ταίρι του, καθώς η Αφροδίτη βρίσκεται σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα στον Ζυγό.
Η Αφροδίτη δείχνει τις επιθυμίες μας, αυτό που ψάχνουμε στις σχέσεις μας και που μας ικανοποιεί. Ο μεταβλητός όμως αέρας των Διδύμων και η φούρια που συχνά τον αντιπροσωπεύει, δεν έβρισκε πάντα τον Άρη διαθέσιμο να δράσει επαρκώς. Ο Άρης στους Ιχθύς γίνεται ενοχικός και κλείνεται όταν δεν καταφέρνει να προσφέρει αυτό που θέλει, αυτό που του ζητούν.
Φιλοδοξία και ο Δίας
Ο Ian Curtis ήταν φιλόδοξος. Οι παρορμητικοί πλανήτες του χάρτη το έδιναν αυτό, ακόμα κι αν έπρεπε να συμβεί μέσα από το πρίσμα του συναισθηματισμού. Ήθελε να ξεκινήσει και να καταφέρει πράγματα και ο μεταβλητός Άρης του έδινε σε έναν βαθμό την ικανότητα να τα διεκπεραιώσει.
Ήθελε την αναγνώριση κι ας έβλεπε ότι η ανοδική πορεία του συγκροτήματος και της καριέρας του ήταν αντιστρόφως ανάλογη της κατάστασης της υγείας του. Συνέχιζε να προσπαθεί, δουλεύοντας σκληρά κι όσο το έκανε αυτό το νευρικό του σύστημα τον πρόδιδε.
Ο Δίας στην Παρθένο, όπως παρατήρησα στα γεγονότα και τις πληροφορίες που βρήκα, λειτουργούσε σαν δίκοπο μαχαίρι. Στο ζώδιο αυτό βρίσκεται σε «αδυναμία», κάνοντας το άτομο να προσπαθεί πολύ για την επιτυχία και τελικά να χάνει το νόημα.
Σε κάθε σημαντική επιτυχία του συγκροτήματος και του Ίαν, καθεμία ημερομηνία που εντόπισα συνοδευόταν από ένα πολύ θετικό κι ένα πολύ αρνητικό γεγονός. Αντιπροσωπευτικό δείγμα είναι ότι έδωσε τέλος στην ζωή του με τον Δία από διέλευση να έχει μόλις μπει στην Παρθένο, άρα είχε επιστροφή Δία. Έδωσε τέλος στην ζωή του ενώ άνοιγε μπροστά ο δρόμος προς την επιτυχία και την αναγνώριση με την περιοδεία στις ΗΠΑ. Ένα ταξίδι που δεν έκανε γιατί, πέραν από τη φοβία του για τα αεροπλάνα, φοβόταν πιθανώς να πιστέψει και να ελπίζει ότι κάτι μπορεί ν’ αλλάξει.
Επίλογος – τρόπον τινά
Όπως ο Ίαν χανόταν στους κόσμους των βιβλίων, της μουσικής και των ταινιών που αγαπούσε, απορροφώντας και μεταμορφώνοντας τους σε δική του τέχνη, έτσι κι εγώ χάθηκα στον μικρόκοσμο του ελλιπούς αστρολογικού του χάρτη. Χάθηκα αρκετά ώστε έφτασα τον υπέρογκο αριθμό των 4010 λέξεων, χωρίς καν να συμπεριλάβω τα γεγονότα και ποιες αστρολογικές επιρροές τα ενεργοποίησαν. (έλεος…. τς τς τς)
Ελπίζω ότι έριξα λίγο φως σε γωνίες του χάρτη, από το δικό μου πληκτρολόγιο και νου, τιμώντας την επέτειο της γέννησής του. Εύχομαι επίσης ότι οι φίλες και φίλοι των Joy Division και της Αστρολογίας βρήκαν το παραπάνω ενδιαφέρον, ώστε θα συνεχίσουν με το Β’ μέρος που έρχεται πολύ σύντομα.
Πηγές:
https://www.mojo4music.com/articles/stories/ian-curtis-remembered/
Joy Division Documentary (https://www.youtube.com/watch?v=RFO5SgDE2lk&t=1999s)
Control: the movie, by Anton Corbijn
Εικόνες:
Ian Curtis και οι συνεργάτες του στην δουλειά // φωτογραφία από William Howard - Mark Howard
Comments